Dr. Ali AKBABA’nın Malazgirt Savaş Alanının Tespiti Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi kapsamında iskeletlerin antropolojik analizlerinin hangi çalışmaları kapsadığı, metodolojisi ve bu çalışmalardan elde edilen verilerin demografik analizlerde nasıl kullanıldığı, Antik DNA (aDNA) çalışmalarının tarihçesi ve çalışma safhaları hakkında brifing verdiği etkinlikte öğrencilerin merak içeren soruları dikkat çekti. Selçuklu tarihinin ilk evrelerinde gerçekleşen bir olayın “Malazgirt Savaşı”nın somut örnekleri karşısında etkilenen öğrenciler bu saha çalışmasından memnun olduklarını belirttiler.
Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talat KÖRPINAR’ın da teşerrüf ettiği ziyarette Rektör Yardımcımız, laboratuvar ile ilgili Dr. Ali AKBABA’dan bilgi aldı. GESOM Müdürü ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yrd. Esra ÇIPLAK tarihi verilerin somut kaynaklarına dikkat çekerken GESOM Müdür Yrd. ve Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin TURAN ÖZEK ise kemik yaşının bulunmasının C14 izotopu analizi bulunduğunu belirtti. DNA örneklerinin iskeletin hangi kısımlarından alındığı sorusuna, diş ve son yıllardaki çalışmalarla kulak içindeki kemik veya bağlantılarından alındığı yönünde bilgi verildi. İslami İlimler Fakültesi Dekan Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Şirin GÜL’ün de katıldığı etkinlikte Şirin Hoca, İslami ölü göme gelenekleri ile ilgili katkıda bulundu. Tarih Bölümü öğrencileri, bu ziyarette Antropoloji bilimini tanıdılar ve Malazgirt Savaş Alanı Arkeolojisi ve bu proje kapsamında yapılan antropolojik çalışmalar hakkında sorular sordular. Dr. Ali AKBABA bu laboratuvarın kurulması ve işlevsel kılınmasında emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa ALİCAN’a teşekkür etti.
Yaklaşık iki saat süren etkinlikten sonra Dr. Ali AKBABA hocamiza teşekkür edildi ve bu çalişmalari Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerine ve hocalarına anlatması için söz alındı.