TARİH BÖLÜMÜ

Tarih Bölümü, Ramazan Konuşmaları'nda Muş'un Yerel Tarihini Ele Aldı.

27.03.2024 03:48

Muş Alparslan Üniveristesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Öney, 1905-1916 yılları arasında Muş'ta hemşirelik görevinde bulunan Norveç'li kadın misyoneri anlattı.

Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde Ramazan Konuşmaları adı altında düzenlenen bir aylık seminer etkinliklerinde Ramazan ayının 10. günü Tarih bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Celal Öney, Muş yerel tarihinde yer edinen Norveçli Protestan kadın misyoner Bodil Biorn adlı misyonerin 1905-1916 yılları arasında Muş Sancağındaki faaliyetlerine değindi. Muş’un Kale mahallesinde konuşlanan Alman Yetimhanesinde görev üstlenen Bodil Biorn adlı misyonerin Muş Sancağı’nda kaldığı süre içerisinde Alman yetimhanesinin genişlemesi, Muş’ta bir klinik ile okulun açılması için verdiği gayret üzerinde duruldu. Muş’taki görevi esnasında çevre köyleri zizyaret eden Bodil Biorn’un aynı zamanda yetimleri toplayarak Muş merkeze getirdiğini vurugulayan Öney, Muş’ta buluanan Protestan misyonerler ile yerel Ermeni Ruhban sınıfı arasında çekişmelerin olduğunu örnekler vererek dile getirdi. Öney, Bodil Biorn hakkında yapmış olduğu bu çalışmasının 2018 yılında Muş alparslan Üniversitesi’nde gerçekleşen Tarih ve Kültür Bağlamında Muş Uluslararası Sempozyumu’nda sunulduğunu ve ardından da Sempozyum kitabında bu çalışmanın yayınlandığını bildirdi. Çalışmanın tümünü okumak isteyenlerin çalışmaya buradan ulaşabileceklerini belirterek sunumuna iyi dilekleriyle son verdi.