TARİH BÖLÜMÜ

Nedenleri ve Sonuçları ile Çanakkale Cephe Savaşının Tarihteki Önemi

18.03.2024 01:00

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Celal Öney'in sunumunu geçekleştirdiği konferansta Çanakkale Zaferi ve Şehitlerinin 109. Yıldönümü anıldı.

Konferans, Muş Alparslan Üniveristesi öğrenci topluluklarından Tarih Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlendi. Topluluk başkanı Veysel Turgut ve topluluk Koordinatörü Doç. Dr. Yegane Çağlayan’ın da hazır bulunduğu koneransta, Doç. Dr. Yegane Çağlayan’ın sunumu ve hemen ardından Çanakkale Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Doç. Dr. Celal Öney, vermiş olduğu koneransta Çanakkale cephe savaşının anlaşılması için Birinci Dünya Savaşı’na yol açan nedenler üzerinde durarak savaş öncesi özellikle Avrupa’nın önemli ve güçlü devletlerini bloklaşma sürecine iten nedenleri sıraladı. Bu süreç içerisinde Almanya’nın Osmanlı Devletinin İttifak kuvettleri sattında yer almasındaki gerekçerine açıklık getiren Öney, Osmanlı Devletinin de savaş öncesi içinde bulunduğu durumu tartışarak savaşa Almanya’nın yanında nasıl girildiğinin üzerinde durdu. Osmanlı askerlerinin savaştığı cepheler üzerinde duran Öney daha sonra Çanakkale cephesinin nasıl açıldığı ve bu cephede deniz ve kara savaşlarının nasıl vucud bulduğuna değinen Öney, sunumuna Çannakkale cephe savaşının sonuçlarına değinerek devam etti. Öney, son olarak bu cephe savaşının Türk dünyası, İslam dünyası ve dünya tarihine etkilerine değinerek konferansına son vedi. Konferansın hemen ardından, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Doç. Dr. Celal Öney’e Teşekkür Belgesi sunarak iyi niyet ve temmenilerini dile getirerek etkinliği tamamladı.